onsdag 21. juli 2010

Bizarro - Månedsmagasin 2003-2004

Bizarro var et månedsmagasin som kom med fire nummer i 2003 og ni i 2004 på Egmont med redaktør Dag E. Kolstad før det ble lagt ned. Hovedserien var Bizarro av Dan Piraro, litt rart valg kanskje men det til tross var det ganske høy kvalitet på utgivelsene og de tre siste kom også ut i et litt større format, da med Sigbjørn Stabbursvik og Iselin Røsjø Evensen i redaktørstolene og bi-seriene bar etterhvert preg av dristighet.
Jan Stenmark og Johan Wanloo fra Sverige var for meg to nye bekjentskaper, sistnevnte er blitt en favoritt og gjenganger i mange norske utgivelser og var også med i Gorilla som kom ut samtidig. Gorilla er forøvrig et interessant prosjekt, en slags Pyton-revival med norske tegnere og kort levetid. I mine øyne et slags søsterblad til Bizarro.
Her dukket også Radio Gaga av Øyvind Sagåsen aka Flis opp første gang. Gode tegninger men klisjefylt stripe som har økt betraktelig i kvalitet de siste årene. Finske Vivi og Wagner av Jussi Tuomola aka Tuba er en ok, passe bisarr stripe. Malin Svedjeholm derimot festet seg aldri.

Siste Skrik.

Marius Molaug og Kristoffer Kjølberg lagde noen absurditeter under navnet Siste Skrik. Begge fra Dongery. Og nettopp fra Dongery dukket Flu Hartberg også opp etterhvert med serien Odd og de fantastiske marginalene som preget nesten hver side gjennom bladet. Knut André Solberg, mest kjent for serien Futen, hadde den meeeget lettbeinte stripen Kattepine. I tillegg hadde vi Marius Molaug og John Kåre Raake som lagde hver sin ruteserie.

Underworld.

Av øvrige serier (foruten plumpheter som Speed Bump - Dave Coverly, Feil Side - Adrian Raeside og The Hots - Nina Paley og Steven Hersh) var det Cowboy Henk - Kama & Seele, Tom the Dancing Bug – Ruben Bolling, Underworld - Kazimieras G. Prapuolenis aka Kaz og særlig historiene om slackerene Eno & Plum – Terry LaBan som gjorde dette bladet til noe over en middels dagligvareutgivelse. Eno & Plum-historiene gikk dessuten over flere sider og det er ganske dristig i et stripedominert marked.

Eno & Plum.

Bizarro-bladene blir vel aldri noen ettertraktede samlerobjekter men satsningen på norske tegnere, Dongery og Radio Gaga-debut, og kule amerikanske serier, Kaz og Terry LaBan, gjør de alikevel ganske interesante i norsk sammenheng.

Marginaler.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar